lørdag den 28. marts 2015

Haveredskaber på papir


Egentlig burde det ikke være nødvendigt. Min fars familie er fyldt med landmænd, og min mors familie er fyldt med gartnere. Så de grønne fingre burde ligge i generne, og de gør de faktisk også lidt, vil jeg mene. Men familien bor i den anden ende af landet, så gode råd er langt væk - og så er det godt, at der findes havebøger. For det er først de senere år, jeg er blevet vild med det med planter. Og da vi sidste år fik os en altan, blev det virkelig hyggeligt. Det er jo totalt afstressende at gå ud på altanen en sommerdag efter arbejde og vande alle planterne!

Derfor handler det i dag om havebøger. Eller rettere: Altanbøger. For det skal jo være planter, som kan dyrkes på en altan. Den ene bog er Dyrk din køkkenhave i krukker, skrevet af Kay Maguire og udgivet af Haveselskabet. Den anden er Byhaven – kål, kartofler og kærlighed skrevet af Dorthe Kvist.


Bøgerne er egentlig ret forskellige. Dyrk din køkkenhave i krukker er ret meget sådan-gør-du, og man kan slå de fleste planter op og få en beskrivelse af, hvordan man dyrker det ene og det andet. Det er selvfølgelig begrænset, hvor meget man kan nå at folde tomatdyrkning ud, for der findes jo ret mange forskellige planter, der skal gennemgås. Derfor begrænser bogen sig også mest til ting, der kan spises, men det ligger jo også lidt i ordet køkkenhave. Bogen kommer også med mange udførlige fif (måske til tider lige lovlig udførlige) til, hvordan man kan arrangere sine planter i krukker. Der er ret mange fremmedord, men det bliver heldigvis reddet af ordlisten sidst i bogen.

Desværre giver bogen mig lidt indtryk af, at det er noget af en videnskab at dyrke grønne sager – og det synes jeg er ærgerligt, for man skal jo helst ikke miste modet, men derimod få lyst til at dyrke løs. Omvendt er det fedt at se, hvor mange forskellige ting, man rent faktisk kan dyrke i en krukke – gulerødder, jordbær, agurker – you name it!

Byhaven er mere en inspirationsbog. Her bliver der ikke gået så meget i detaljer med, hvordan man dyrker de forskellige grøntsager, så resten må man researche sig frem til på nettet. Til gengæld er nogle af afsnittene delt op i jordhøjde, hvilket egentlig er meget praktisk, for så kan man tage et kig på, hvilke krukker man har og vælge afgrøder, der passer (fx planter i 8-15 cm jord). Der er også et afsnit med, hvilke planter der passer til hvilke steder (fx sol, vind, læ, skygge osv.). På den måde er bogen fint delt op i temaer, så man kan lade sig inspirere og få et hurtigt overblik over ens muligheder.

Byhaven er som sagt nok mest til inspiration, og den fungerer også fint som en slags coffee table book. Der er rigtig mange billeder af, hvordan man kan indrette sin lille have eller altan, og ind i mellem er der også opskrifter på sommerlige drinks, kager og deslige. Det sidste er efter min mening lidt overflødigt, selv om det da er meget hyggeligt. For i bund og grund er jeg mest ude efter konkrete råd til konkrete planter - men det er jo ikke bogens skyld.

Under alle omstændigheder er begge bøger hyggelige at sidde og bladre i nu, hvor foråret er på vej, og man skal til at lave de første indledende manøvrer til den kommende altansæson. Mine tomat- og agurkefrø er i hvert fald til min store begejstring begyndt at spire i vindueskarmen, for man skal jo være tidligt ude, når man vil være selvforsynende.



Så må vi bare krydse fingre for en god sommer, for det er altså noget så hyggeligt og livsbekræftende at se ting gro – helt fra scratch!

-

Kay Maguire: Dyrk din køkkenhave i krukker
Haveselskabet/Samvirke

Dorthe Kvist: Byhaven – Kål, kartofler og kærlighed
Lindhardt og Ringhof

Ingen kommentarer:

Send en kommentar