tirsdag den 30. juni 2015

Ferielæsning om den ”Anne Frank” der overlevede


Jeg sidder på en færge midt i det græske øhav og begynder pludselig at græde. Som i HULKE! Med tårer og snot og det hele. Min kæreste bliver helt forskrækket og tror, han har gjort noget galt, som jeg så pludselig er blevet ked af. Vi har trods alt gået op og ned ad hinanden i 14 dage på vores første rigtige ferie sammen, så man ved aldrig...

Så dramatisk plejer jeg dog ikke at være, men jeg har let til tårer og bliver generelt let rørt af ting i tv.

På færgen i Grækenland var det ikke en film, men derimod Claras krig skrevet af Clara Kramer, der rørte mig dybt. Det havde bygget sig op over ganske mange sider, men da jeg i slutningen nåede billederne i bogen og så Clara som gammel – og så at hun rent faktisk overlevede (det burde ikke komme som en overraskelse, eftersom hun har skrevet bogen, så ingen spoilers der!), var jeg helt færdig.Claras krig er en af de mange bøger om 2. Verdenskrig. Clara Kramer og hendes familie samt nogle andre jøder skjulte sig i en kælder under krigen. Undervejs skrev Clara dagbog – ligesom Anne Frank – men hun overlevede rent faktisk. Og mange, mange år senere besluttede hun sig for at skrive oplevelserne sammen til en bog.

Jeg læste som sagt bogen på en sommerferie i Grækenland. Egentlig er det min kærestes, for jeg er mest til skønlitteratur, men når man rejser i et par uger, løber man tør for bøger, og så må man jo låne… Heldigvis, for jeg kan varmt anbefale bogen. Også til sommerlæsning. For hvem siger, at man skal læse hjernedøde shop-a-holic-agtige bøger på sin ferie? Ikke at ferie absolut skal være lig med historietime, men det har da aldrig skadet at blive klogere. Og med denne bog har man tilmed lyst til at vende den ene side efter den anden, som var det en krimi. Spændingskurverne er mange, og detaljegraden høj.

Meget af bogen foregår nede i kælderen. Her skal Clara og hendes lidelsesfæller være musestille. Især fordi manden, som skjuler dem (og paradoksalt nok er antisemit), jævnligt har besøg af SS-folk lige ovenover dem. Selv et enkelt host fra kælderen kan blive fatalt. Situationen tilspidser hele tiden, og når man tror, at det ikke rigtig kan blive værre, så bliver det være.

Det er stadig svært at fatte, hvilke uhyrligheder der fandt sted dengang, og man kan nok i bund og grund ikke tage det hele ind. Claras Krig er et vigtigt vidnesbyrd, så hvis du er en af dem, der vil bruge din sommer på at blive klogere, er det her et godt sted at starte.


Clara Kramer: Claras Krig (2010), Gads Forlag, 367 sider

Ingen kommentarer:

Send en kommentar