mandag den 9. november 2015

Bogdamen på bogmesse


At vade rundt mellem forfattere og bøger er en fristelse, bogdamen ikke kan modstå. Derfor skulle jeg selvfølgelig til Bogforum i Bella Center i weekenden. Med mig bragte jeg min kære mor, som jeg jo nok har arvet svagheden for bøger fra. Hun arbejder på et bibliotek, og der har altid været masser af bøger i reolen derhjemme. Vi har tidligere været af sted sammen, og det er altid hyggeligt at slentre rundt og kigge på bøger og høre de små oplæg fra de forskellige forfattere.

Vi fik hørt en del oplæg, og jeg havde endda fornøjelsen af at snakke lidt med en af forfatterne – og få krammere af de ”Rigtige mænd” fra DR-programmet af samme navn.

Guld ud af Danmark
Første oplæg, jeg hørte var Reimer Bo, der interviewede Henrik Denta om hans bog Guld og Bedrag. En bog, jeg læste på vores ferie i Sydamerika (den skal der også nok komme lidt om her på bloggen), og som handler om, hvordan man flyttede Nationalbankens guld ud af landet før 2. Verdenskrig af frygt for at tyskerne ville nappe det.

 Reimer Bo interviewede Henrik Denta om bogen Guld og bedrag

Det var som sådan et fint oplæg, men meget en gentagelse af, hvad der står i bogen. Så på den måde var der ikke så meget nyt under solen. Havde nok håbet på, at Henrik Denta ville fortælle lidt mere om, hvordan han har grebet researchen an, eftersom det er yderst begrænset, hvor mange dokumenter der dengang blev skrevet om flytningen af det danske guld.

Fra japansk til dansk
Et andet rigtig spændende indlæg, jeg hørte, var med Mette Holm, der oversætter en af mine yndlingsforfattere Haruki Murakami fra japansk til dansk. Det er i sig selv ret fascinerende at kunne oversætte fra japansk, men faktisk blev de to første af hans bøger oversat fra engelsk til dansk. Nu, hvor vi har Mette Holm, kan vi få heldigvis oversat bøgerne direkte fra japansk, og det er jo fantastisk.

Murakamis oversætter Mette Holm.

Det blev et interessant oplæg om Murakamis forfatterskab og udfordringerne ved at oversætte fra et sprog, der er så forskelligt fra vores. Fx fortalte hun, at der på japansk ikke er ental og flertal, så det var lidt svært at finde ud af, hvad den nyeste novellesamling Mænd uden kvinder præcist skulle hedde på dansk. Da hun skrev til Murakami selv for at høre hans mening, var svaret, at han da var ligeglad! Så den slags små petitesser går han åbenbart ikke op i. Men det er jo også lige meget, så længe bogen er god. Jeg købte i øvrigt bogen, så den glæder jeg mig til at læse.

En lejlighedssang til sidst
Sidste oplæg, jeg var til, var med forfatteren Stine Pilgaard om bogen Lejlighedssange, som jeg før har skrevet om her på bloggen. Hun blev interviewet af min gode studiekammerat David, der er litteraturredaktør på Jyllands-Posten, så det var jo en ekstra god grund til at se oplægget.

Stine Pilgaard og David Turner

Hun fortalte blandt andet om, hvordan hun prøvede at finde ud af, hvad den moderne mand tænker om livet, parforhold, børn og alt det andet. Metoden var at finde nogle mænd, hun ikke kendte, give en middag og så få lov til at stille dem alle de spørgsmål, hun havde lyst til. De skulle svare ærligt og være okay med, at hun bruger noget af det i sine bøger. Ret sjovt – og det lader til, at hun har ramt plet, for David, som interviewede hende og selv er gift og har to børn, følte sig i hvert fald meget gennemskuet, sagde han.

Bagefter signerede hun bøger, og selv om jeg ikke havde nogen med, sneg jeg mig bagerst i køen og luskede mig til en lille sludder med hende, da signeringen var slut. Jeg synes, at det er sjovt at læse hendes bøger, fordi hun er samme årgang som mig, så hele hendes referenceramme passer fuldstændig på min egen, og der er stor humor i hendes skrivestil. Vi fik snakket lidt om bogklubber og Beverly Hills-referencer, indtil jeg indså, at messen var ved at være slut, så jeg hellere måtte trække mig.

Rigtige mænd giver krammere
I de sidste minutter af messen nåede jeg lige forbi Lindhardt og Ringhofs stand, hvor det store Flora Danica-værk var sat ned fra 500 til 250 kroner. Så den skulle jeg lige nå at have med – og hvem stod så der i deres håndværkertøj med en bajer i hånden? Det gjorde såmænd de Rigtige mænd. De var på bogmesse, fordi de har udgivet en kogebog. Rigtige mænd er et program, jeg har fulgt med stor fornøjelse – der er så meget jysk humor og lune, at jeg kan få helt hjemve af at se det. Og det viste sig da også, at de er præcis lige så herlige i virkeligheden, som de er på tv. Jeg ville tage et billede af dem, og så spurgte de, om jeg ikke ville med på billedet – det siger man jo ikke nej til! Bagefter fik jeg tilmed krammere af hele bundtet, så lige der peakede bogmessen, selv om det ikke ligefrem var litteraturen, der var i højsædet.

I løbet af dagen nåede jeg i øvrigt også halvt forbi et par andre oplæg, blandt andet med forfattter Pia Friis Laneth, Nina Groes fra Kvinfo og den amerikanske ambassadør Rufus Gifford.

Og så købte jeg selvfølgelig bøger! Det er jo svært at lade være med, når man befinder sig i en hal fyldt med bøger!Som sagt fik jeg Mammut-værket Flora Danica til spotpris – bogen med en masse gamle tegninger af nordiske planter.
Jeg købte også Haruki Murakamis nye novellesamling Mænd uden kvinder, som jeg glæder mig til at kaste mig over.
En digtsamling blev det også til, nemlig Maria Gerhardts Amagermesteren (hendes første roman Der bor Hollywood-stjerner på vejen har jeg også tidligere skrevet om her på bloggen).
Og endelig fandt jeg En mand, der hedder Ove skrevet af Fredrik Backman på tilbud. Den har en veninde en gang tippet mig om, og jeg tror, det er en rigtig god feriebog – den skulle i hvert fald være rigtig sjov.

-
Henning Knudsen: Flora Danica (2014), Lindhardt & Ringhof, 607 sider
Haruki Murakami: Mænd uden kvinder (2014), Klim, 210 sider
Maria Gerhardt: Amagermesteren (2015), People’s Press, 67 sider
Fredrik Backman: En mand der hedder Ove (2012), People’s Press, 358 sider

5 kommentarer:

 1. Har du snart læst en mand der hedder Ove? Jeg fik jo et lille stik af stolthed over at have læst en bog før dig, men jeg vil så gerne høre hvad du synes om den.
  Pia Kallehauge (hin sjæl)

  SvarSlet
 2. Halløj Pia :)
  Jeg er faktisk i gang med den lige for tiden! Så jeg skal nok vende stærkt tilbage med et indlæg, når den er læst. Hvad syntes du om den? Indtil videre er jeg ret vild med dem :)
  Kh. Lene
  Ps. Fedt at du følger med her på bloggen - tænk at jeg rent faktisk har andre læsere end min mor :D

  SvarSlet
 3. Jeg var ret glad for den. Det er lidt sjovt når man selv har tendens til pessimisme, at høre om nogen der er værre. Jeg havde svært ved at lægge den fra mig, så det tog mig ikke mange dage at komme igennem den.
  Lige du er jeg ved at samle mig sammen til at læse "kvinden ved 1000°" men min rolige jul blev væk :)
  Nytårsforsæt for mig: Læs flere bøger.
  Pia
  Ps. Jeg har været trofast følger siden dag 1, har altid været vild med din måde at skrive på - og nu historier fra djævleøen, sejt!

  SvarSlet
 4. Glimrende nytårsforsæt! Og fantastisk med en trofast følger - tak for de fine ord :)
  Jeg har faktisk også læst Kvinden ved 1000°, men det er ved at være længe siden. Den er lidt lang i det og ikke helt så letlæst som En mand, der hedder Ove. Til gengæld er den ret spøjs og pudsig, så den kan du roligt gå i gang med :) Må jeg i øvrigt anbefale Erlend Loe - hvis du godt kan lide sjove bøger og ikke allerede har været der? Hans bog Doppler er skide sjov - det samme er den nyere bog Fvonk.
  Kh. Lene

  SvarSlet
 5. Tak for input! Jeg kørte lidt surt i krimi, så jeg har følt mig lidt frem i nye genrer - men der er det jo så fint man kan suge lidt fra nogen der læser mere :)
  Kh Pia

  SvarSlet