onsdag den 23. marts 2016

Frem med nål og tråd


Jeg er stadig i gang med at læse Morten Papes – indtil videre fremragende – Planen, så der går lige lidt tid, inden jeg er klar til at fortælle mere om den bog. Til gengæld vil jeg fortælle om en lidt anderledes bog, jeg også har gang i for tiden. Men først lidt forhistorie.

Min kæreste har skæve arbejdstider, så jeg har ret mange aftener alene hjemme. Jeg har tit taget mig selv i hovedløst at sidde med min iPad med tv’et kørende i baggrunden. Det er sådan set afslappende nok, men i det lange løb er det ikke specielt interessant – og måske endda lidt deprimerende. Nu har jeg så fået mig en lille og meget afslappende hobby. Det nemlig gik op for mig, at jeg trængte til at lave noget kreativt – at skabe noget. Og så var det, at min veninde Pernille nævnte, at hun er begyndt at brodere.Ja, det lyder som noget gamle koner gør, og det er det vel egentlig også. Men jeg blev inspireret. Især efter jeg kiggede i hendes bog Korssting NU, som er skrevet af Tine Wessel, der har gjort det hipt at brodere. Så jeg fik selv lyst til at gå i gang, og nu har jeg tilmed smittet min veninde Sarah, der også har kastet sig over broderiets glæder og allerede er helt vild med det. Vi har selv anskaffet os bøgerne, og det er faktisk ret svært at vælge, hvilket motiv man skal kaste sig over, for der er så mange fine. Målet er, at det en dag skal blive til en pude - forhåbentlig en lidt mere moderne en af slagsen i forhold til de kronhjortemotiver, man finder i diverse genbrugsforretninger (selv om de nu også kan være ret så fine på deres egen kitchede måde)

Motiverne er inspireret af forskellige designere, og på webshoppen på tinewessel.dk kan man købe en DIY-pakke, som indeholder alt, hvad man skal bruge til et mønster. Og så er det ellers bare at gå i gang.

Til det Yvonne Koné-leopardmønster jeg har kastet mig over, skal man bruge bogen, for her er mønsteret beskrevet. Tine Wessel giver i starten af bogen en kort introduktion til, hvordan man kommer i gang med at brodere – de helt basale grundtrin i forhold til, hvordan man broderer, hvordan man hæfter osv. Og det er ganske nemt og kræver ingen yderligere forudsætninger.

Bogen er illustreret med en masse billeder af puderne, som broderierne munder ud i. Til hvert mønster er der et interview med designeren eller kunstneren, som motivet er inspireret af. Her fortæller vedkommende lidt om, hvordan de er, hvad de bliver inspireret af og så videre.

Og så tilbage til det med at brodere. Jeg har for nylig været i gennem tung periode, hvor jeg har spekuleret og grublet alt for meget over alt muligt. Og her er det at brodere virkelig en fin ting at beskæftige sig med som en lille afledningsmanøvre. Meget bedre end en hjernedød scrollen gennem facebooke-feed'et. Det kræver en tilpas mængde koncentration, og man bliver helt bidt af det. Der er mange timers underholdning i det (jeg startede på mit i begyndelsen af januar og er endnu ikke færdig), og man kan hele tiden se et lille fremskridt. Det er faktisk ret meditativt at brodere, og på sin vis minder det jo nok lidt om de mindfulness-malebøger til voksne, som er blevet voldsomt populære det seneste års tid. Og så er der altså et eller andet smukt ved at skabe noget fysisk – især når man som mig beskæftiger sig med kommunikation til daglig og dermed mest skaber ord på et stykke papir, i en powerpoint eller på en skærm – noget ret så immaterielt.

Det kan godt være, at det er en relativt indadvendt disciplin – men jo som sådan ikke ret meget anderledes end at strikke eller hækle – hvilket jo også er blevet ret hipt. Så de andre må gerne grine lidt af mig og kalde mig en gammel kone (jeg bliver alligevel tit drillet med, at jeg er en 60-årig fanget i en 31-årig krop). Jeg synes, det er smadder hyggeligt!

Er du blevet inspireret? Så besøg www.tinewessel.dk, hvor du både finder broderibøger, kurser og en masse fine DYI-kits – lige fra puder til juletræstæpper. Priserne er lidt pebrede, men til gengæld er der til rigtig mange timers god underholdning og adspredelse - evt. med en god lydbog eller podcast i baggrunden.
Tine Wessel: Korssting NU (2015), Turbine, 159 sider

Ingen kommentarer:

Send en kommentar