søndag den 2. oktober 2016

1984 og Kammerat Napoleon


I læseklubben kastede vi os over en klassiker: George Orwells 1984. Den har længe været på to do-listen over klassikere, jeg gerne ville læse. Jeg var ret glad for Kammerat Napoleon – eller Animal Farm – som vi læste i engelsk i gymnasiet, så 1984 manglede.Og den levede op til forventningerne - og mere til. Det er altid interessant at læse noget, der er skrevet som en forudsigelse, for hvad holdt stik? 1984 var året, hvor jeg blev født, så meget vand er allerede løbet gennem åen, men man skal nok heller ikke ligefrem tage selve året så bogstaveligt – det er mere en dystopi over, hvordan verden kan risikere at se ud, hvis den udvikler sig i en totalitær retning.

I 1984 består verden af tre forskellige verdensdele, der skiftes til at være i krig med hinanden. Jeg vil ikke gå så meget ind i selve handlingen – i stedet vil jeg hellere vælge par temaer, som er interessante, og som jeg synes, vi desværre også ser eksempler på i dag.

Det ene er historien – eller rettere den historieløshed, der hersker i et totalitært samfund. Hovedpersonen Winstons arbejde går ud på at manipulere historien. Hver gang, der sker noget, der evt. kan skade partiet, skal historien skrives om. Så skal gamle aviser skrives om, så arkiverne kun viser den version af sandheden, som partiet ønsker. I 1984 er fortiden nærmest ikke-eksisterende. Der er ingen, der kan huske, hvordan verden så ud før – og der er ingen, der aner, hvordan samfundet var skruet sammen i fx 1800-tallet. Det oplagt spørgsmål er, om man virkelig er nødt til at slette historien for at bevare magten?
Noget tyder på det. Det er fx ikke så længe siden, jeg hørte om, at Islamisk Stat har ødelagt oldtidsbyer og andre helt unikke steder. Jeg har tit tænkt over, hvad i alverden Islamisk Stat får ud af at smadre oldtidsbyen Palmyra. George Orwell giver mig svaret: Magt.

Noget andet interessant ved 1984 er sproget. I Oceanien (den stormagt, handlingen foregår i) er sproget langsomt ved at blive ændret til nysprog. I nysprog forenkles sproget og mange ord udgår – især ord, der kan signalere holdning. Når nysprog er fuldendt, vil det ikke længere være muligt at have en holdning. Se, sådan pacificerer man sin befolkning.
Vi har ikke nysprog i dag. Men vi har godt nok mange ord for noget, der ikke ville lyde så rart, hvis vi rent faktisk sagde det, som det var. Hvad med fx ”uledsagede mindreårige flygtninge”? Hvorfor siger vi ikke bare: Flygtningebørn, der kommer alene uden mor og far. Av, det lyder altså ikke rart. Så er uledsagede lidt lettere at sluge og lave regler omkring. Eller hvad med ordet ”Jobcenter”? Man finder så vidt jeg ved ikke mange jobs i Jobcenteret. I stedet handler det om kontrol, så egentlig er det vel et lidt misvisende ord. I 1984 tager George Orwell den endnu længere: Her er Ministeriet for Fred det ministerium, der fører krig.
At Orwell tilbage i 1940’erne kunne formulere den slags i sin roman, tyder til gengæld også på, at man heller ikke dengang nødvendigvis kaldte en spade for en spade.

Jeg kunne have taget fat i meget mere. Fx hele overvågningssamfundet, som hersker i Oceanien. Udtrykket ”Big brother is watching you” gætter jeg på er taget direkte fra 1984, eftersom herskeren i Oceanien kaldes Store Broder. På den måde har Orwell dannet mange udtryk, som er helt almindelige i dag. Og derfor er 1984 interessant læsning. Egentlig er den også en kærlighedhistorie, men det er for mig kun sekundært - det er forholdene i romanen, der som jeg ser det har gjort den til en klassiker.

Kammerat Napoleon
Jeg kunne ikke helt stoppe, da jeg var færdig med 1984, så jeg besluttede mig for at genlæse Kammerat Napoleon – denne gang på dansk. Bogen er jo ren satire, men det løber mig koldt ned ad ryggen. Dyrene gør oprør mod deres fordrukne herre, og fordi svinene er de klogeste, er det dem, der overtager styringen af gården. Langsomt korrumperes svinene og blive mere og mere som menneskerne, som de ellers forsagede.
Jeg kan huske, hvordan vi i engelsktimerne i gymnasiet nærmest en til en kunne føre handlingen over på Sovjetunionen (hvor bogen også blev forbudt). Stalin som grisen Napoleon og Trotskij som grisen Snowball. Og under min genlæsning kunne jeg mærke, hvordan min indignation på vegne af de øvrige dyr steg og steg. Dyrene kan ikke stille noget op. De har en fornemmelse af, at noget er helt galt, men de er for godtroende til vitterligt at tro på det og indse, hvor meget grisene snyder og udnytter dem.

George Orwell afviste at være antisocialist – han insisterede på, at målet med 1984 var antitotalitært. Jeg synes, at alle bør læse hans bøger. Javel, de er gamle, og sproget er ikke ligefrem 2016. Men de giver stof til eftertanke – også her 70 år senere.
  
George Orwell: 1984 (1949), Gyldendal, 344 sider (10. udgave, 1. oplag)
George Orwell: Kammerat Napoleon (1947), Gyldendal, 119 sider (4. udgave, 1. oplag – købt antikvarisk)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar