lørdag den 12. september 2015

Adios amigos!


Der bliver nok lidt stille her på bloggen de næste fem uger. Jeg tager nemlig til Sydamerika! Hurra! Sådan en lang rejse kræver selvfølgelig bøger. Det smarte valg ville selvfølgelig være at købe nogle e-bøger og læse dem på ipad’en – det er i hvert fald voldsomt pladsbesparende. Men jeg er jo en old fashioned kvinde, så jeg tager rigtige bøger med. Det hjælper lidt på det, at jeg for første gang rejser med kuffert i stedet for rygsæk (man er vel ved at blive et gammelt røvhul), så vi må hellere krydse fingre for, at min bagage holder sig inden for de 20 kilo!

Min viden om Sydamerika er faktisk ret ringe. Derfor skal der selvfølgelig læses sydamerikansk litteratur, når jeg er på de kanter – så kan jeg forhåbentlig også blive lidt klogere på landet, for skønlitteratur er jo en fantastisk måde at blive klogere på kulturen i et land.


Udover litteraturen er der selvfølgelig også et par Turen går til og Lonely Planets i bagagen. Og så en notesbog - jeg skriver nemlig altid dagbog, når jeg er på længere rejser.


Første stop på rejsen er Chile, hvor vi dog kun skal være i et par dage. For mange år siden fandt jeg Isabel Allendes klassiker Åndernes hus på et loppemarked. Nu må det være tid til at læse den, for den foregår jo i Chile. Romanen er af genren magisk realisme og er en familiesaga, og mere ved jeg egentlig ikke om den, udover man bliver klogere på revolutionen i Chile, og at den er filmatiseret for mange år siden.

Når den er læst, kaster jeg mig over Nathan Englanders Ministeriet for Specielle Anliggender. Jeg fik den af en veninde her i sommer, fordi jeg skulle af sted. Hun har rejst meget i Sydamerika, herunder Argentina, og bogen skulle handle om ”The dirty war”, som var en del af militærkuppet i Argentina.

Og så skal der selvfølgelig læses endnu en klassisker: Gabriel García Márquez’ 100 års ensomhed. Igen er vi inde på noget magisk realisme, og selv om forfatteren er colombiansk, og vi ikke skal til Colombia, er det sikkert en god måde at få noget sydamerikansk ”feel” alligevel. Ferier er generelt bare altid gode anledninger til at tygget sig igennem nogle klassikere, synes jeg.

Men der skal selvfølgelig også være plads til lidt dansk litteratur. Den ene er en bog, jeg længe har haft lyst til at læse, nemlig Henrik Dentas Guld og bedrag, der handler om, hvordan man lige inden 2. Verdenskrig flyttede guldet i Nationalbanken ud af Danmark, fordi nationalbankdirektøren frygtede, at nazisterne ville stjæle guldet, hvis Danmark blev besat. Jeg har læst en artikel om emnet, og det er en vildt fascinerende historie, fordi det foregik i dybeste hemmelighed og faktisk først kom frem for ganske få år siden.

Og så napper jeg også Kaspar Colling Nielsens novellesamling Mount København, som bliver den sidste bog i rækken – den skal vi nemlig mødes om i læseklubben i slutningen af oktober.

Det lyder måske ambitiøst (og tungt!) med så mange bøger, men jeg er generelt ret god til at få læst på ferier, og jeg regner ikke med at blive distraheret af sociale medier undervejs. Men sidstnævnte afhænger selvfølgelig af, hvor godt Argentina og Brasilien er stillet på wifi-fronten.

Jeppe slæber også nogle bøger med, så hvis jeg virkelig er flittig, kan det være, jeg kan låne lidt af ham. Så burde vi være godt dækket ind.

Nu må jeg hellere komme tilbage til tøjbunkerne og kufferten, der skal pakkes.

Adios Amigos!

Isabel Allende: Åndernes Hus (1982/1989), Gyldendals Bogklub, 394 sider
Nathan Englander: Ministeriet for Specielle Anliggender (2007), Borgen, 417 sider
Gabriel García Márquez: 100 års ensomhed (1967/2014), Rosinante, 373 sider
Henrik Denta: Guld og bedrag (2015), Gads Forlag, 210 sider
Kaspar Colling Nielsen: Mount København (2010), Gydendal, 176 sider

Ingen kommentarer:

Send en kommentar